Карантинний фарс, або про подвійні стандарти

Хронологія коронавірусної історії сягла передвеликоднього тижня,  коли християни східного обряду відзначають Свято Воскресіння Христового і коли вже понад місяць вся країна мужньо тримається в умовах жорстких карантинних обмежень: закриті навіть весняні парки. Всі у масках: хто в самошитих, хто у фабричних; довгі черги під супермаркетами вже не дратують. Народ мобілізувався, щоб дисципліновано відсвяткувати Великдень і, врешті, стати до роботи.  Все настільки серйозно і відповідально, що вся Україна бачить, як 20 поліцейських блокують чоловіка, який, на їхню думку, порушив правила перебування на свіжому повітрі, плаваючи у Дніпрі.

І ось світлий день – Великдень… І тисячі парафіян УПЦ МП знехтували закликами утриматися від участі в пасхальних богослужіннях, прийшовши до храмів і створивши натовпи. Люди – це люди, і вони не завжди роблять те, що їм рекомендує влада. Але де ж були ті служителі закону в обрисах поліції, СБУ, Національної гвардії? Чому не запобігли такому нищівному удару громадянському суспільству з боку тих, хто зневажає закони цього суспільства?

Згідно зі знову ж таки статистичними даними, представниками поліції було складено 5 протоколів про порушення по відношенню до представників УПЦ МП та відкрито п’ять кримінальних проваджень за порушення карантинних обмежень.

21 квітня третій за останній час міністр охорони здоров’я рапортує нам під час брифінгу, що через недисциплінованість громадян пік спалаху хвороби, за прогнозами фахівців, переноситься вже на перші числа травня, а українці й далі сидітимуть удома тепер вже до 11 травня.

Тож напрошуються невтішні висновки або про подвійні стандарти по відношенню до суспільства, або ж про елементарне замилювання очей людям.

І ще трохи про карантинні обмеження, точніше, штрафи за порушення цих обмежень. Як ви всі знаєте, штраф в Україні становить 17 000 грн при мінімальній зарплаті 4 700 грн. А в тому ж маленькому Люксембурзі з чисельністю населення близько 600 000 осіб і мінімальній зарплаті приблизно в 2 000євро штраф становить всього 153 євро.

Так, ми не в Люксембурзі, але ми – такі ж люди, як громадяни Люксембургу, Франції, Чехії, Нідерландів, і гідні поваги. Тож хочеться закінчити словами надії, що все колись і в нашій країні зміниться, і буде влада для людей, а не люди – для влади.

Ну і наостанок – жарт зі змістом:

  • Тату, чому люди на інші планети літають, а з якимось вірусом і в себе справитися не можуть?
  • Тому що, сину, полетіти від труднощів на іншу планету завжди легше, ніж навести лад на своїй.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *