Бренд «демократичні цінності» в Україні

Те, що відбувається в Україні під брендом «демократичних цінностей», не має нічого спільного з тим, що це поняття включає в себе.
Під красивими демократичними гаслами українські політики знову підсовують лише яскраві обгортки «несмачних цукерок кращого майбутнього».
Суть майже всіх понять, які є пріоритетними у розвинених країнах, у нас з чиєїсь «доброї» волі підмінено. Так, коли європеєць чує про конституціоналізм, він розуміє, що його права і свободи захищені від перевищення повноважень влади силою закону. Коли американець говорить про громадянство, він впевнений у будь-якій точці світу, що за ним стоїть його країна. Але той же британець, європеєць чи житель далекої Австралії має дуже чіткі зобов’язання й високий ступінь відповідальності перед своєю державою, бо з дитинства він виховується так, що навіть при збереженні всіх його прав і свобод, інтереси держави переважають над інтересами індивіда.
Така взаємно відповідальність і громадян, і влади є запорукою функціонування демократичних цінностей.
В Україні – все знову по-іншому.
Ми – ні в демократії, ні в імперії. У нас в країні «ніхто нікому нічого не винен». Українська влада настільки загралася у цій низькопробній п’єсі, що й навіть не помітила, як українці теж почали зневажати і владу, і соціальні устрої, і все частіше відмовляються від відповідальності в усіх аспектах суспільного життя.
Багато хто з нас не помічає цих процесів, бо лозунги про «демократичні цінності» безперервно звучать, пишуться, демонструються всіма можливими способами з вуст усіх політичних сил, які задіяні в системі. І робиться це заради одного: відвертати увагу і не давати людям можливості задуматися про те, що ж дійсно відбувається в Україні.
А відбувається непоправне. Поступово девіз «Кожен – сам за себе» стає стилем життя країни. І в цьому русі – дуже сумнівна перспектива.
Тож, час знайти все-таки справжній сенс у цінностях громадянського життя, де кожен учасник процесу матиме персональну відповідальність.
Лише з відповідальністю з’являються і цінності!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *